U mnie co roku króluje proste ciasto marchewkowe - ale podane w niezwykły sposób :)

Składniki:

  • 400g marchewki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szkl mąki gryczanej
  • 1/3 szkl mąki owsianej
  • 1/3 szkl mąki kukurydzianej

 

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1łyżeczka imbiru
  • duża garść orzechów włoskich
  • duża garść rodzynek lub innych bakalii
  • lukier pomarańczowy
  • zielona masa cukrowa



przepis-slodkie


Przygotowanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. W dwóch osobnych miskach rozdzielamy składniki mokre i suche. Do jednej miski dajemy: marchewkę, żółtka, olej, mleko i dokładnie mieszamy. W drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki.
3. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.
4. Dosypujemy bakalie i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej foremki ok 22 x 22 cm. Pieczemy ok 60 min w 180 st.
5. Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i dekorujemy pomarańczowym lukrem i masą cukrową.

U mnie co roku króluje proste ciasto marchewkowe - ale podane w niezwykły sposób  :)
9. Kasia Czerwińska
drukuj przepis
drukuj