Ślimaczki drożdżowe

Składniki ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g śmietany 18%
  • 120 g masła

Składniki na farsz:

  • garść czarnych oliwek
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 100 g ketchupu
  • 100 g sera Gouda
  • 10 plastrów szynki


przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Dodać śmietanę i masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.
Oliwki pokroić na cienkie plasterki, a pomidory w paski. Ciasto rozwałkować na ok. 1/2 cm, na kształt prostokąta i posmarować ketchupem. Ciasto posypać startym serem. Rozłożyć: plastry szynki, oliwki i suszone pomidory. Całość zwinąć jak roladę, delikatnie dociskając i zlepiając końce. Roladę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C około 25 minut.

Smacznego!

Ślimaczki drożdżowe
czas trwania
40 min
(+1 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
16
drukuj przepis
drukuj