Paszteciki z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 g Drożdży Babuni LUX
  • łyżeczka cukru
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • 1 średnie jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli
  • 10g stopionego masła

Składniki na farsz:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 biała cebula
  • jedna mała bułka
  • 200ml bulionu
  • jajko
  • łyżeczka czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu


przepis-slodkie


Przygotowanie:

  1. Z letniego mleka, cukru i Drożdży Babuni przygotowujemy rozczyn.
  2. Do miski wsyp mąkę i sól. Wlej zaczyn.
  3. Dodaj jajko i żółtka, a na koniec dodajemy również stopione masło.
  4. Wyrób ciasto – powinno być gładkie, nie powinno się zupełnie lepić. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Podczas wyrastania ciasta, przygotuj farsz. Na patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj mięso. Po lekkim podsmażeniu dodaj także przyprawy i wszystko duś przez ok. 5 minut.
  6. Zamocz bułkę w bulionie. Następnie dodaj ją do mięsnego farszu. Dodaj także jajko. Wszystko ze sobą wymieszaj.
  7. Ciasto dzielimy na kilkanaście małych okręgów. Do środka nakładamy farsz i ciasno zawijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, kładąc łączenie na dole. Gotowe paszteciki podajemy z czerwonym barszczem.

Smacznego :)

Paszteciki z mięsem
czas trwania
Smażenie: 3-4 min
liczba porcji
12 sztuk
drukuj przepis
drukuj