Foccacia

Składniki ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • po 1 łyżeczce soli i cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 ml wody
  • po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
  • 10 g rozmarynu

Ponadto:

  • 2 łyżki oliwy (do posmarowania)


przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść. Masę podzielić na cztery kule. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Po wyrośnięciu masy, każdą z kul rozwałkować. Uformować podłużny lub okrągły placek o grubości 1 cm. Na każdym z nich zrobić wgłębienie. Pokropić je oliwą i posypać ulubionymi ziołami. Foccacie piec w temperaturze 220°C przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebki posmarować oliwą.

Smacznego!

Foccacia
czas trwania
20 min
(+20 min wyrośnięcie)
liczba porcji
4 chlebki
drukuj przepis
drukuj