Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Składniki ciasto:

  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 4 i pół łyżeczki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 650)

Ponadto:

  • 1 jajko (do posmarowania)
  • 5 łyżek cukru
     



przepis-slodkie

Przygotowanie:

Połączyć 3/4 szklanki letniego mleka z drożdżami, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Do miski przesiać mąkę i dodać podgrzane masło, 2 ½ łyżki cukru, jajko, żółtko i drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części i uformować bułeczki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. W wyrośniętym cieście zrobić wgłębienia za pomocną dna szklanki. Każde wgłębienie obsypać bułką tartą i włożyć całe truskawki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190°C przez 25 minut.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z truskawkami
czas trwania
40 min
(+1:40 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
9
drukuj przepis
drukuj