Składniki ciasto:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Połączyć 3/4 szklanki letniego mleka z drożdżami, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Do miski przesiać mąkę i dodać podgrzane masło, 2 ½ łyżki cukru, jajko, żółtko i drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie ciasto podzielić na 9 części i uformować bułeczki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. W wyrośniętym cieście zrobić wgłębienia za pomocną dna szklanki. Każde wgłębienie obsypać bułką tartą i włożyć całe truskawki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190°C przez 25 minut.
Smacznego!