Orkiszanka

Składniki:

  • Mąka pszennej - 300 gram
  • Mąka orkiszowa - 200 gram (obie mąki przesiane)
  • 50 gram Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 saszetka cukru migdałowego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mleka migdałowego

 

  • 1 średniej wielkości marchewka drobno starta
  • garść nasion chia
  • sól
  • 1 jajko do smarowania brzegów

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od rozczynu (drożdże + 1 łyżka cukru + 0,5 szklanki mleka migdałowego).
2. Pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Następnie odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Mąki połącz z cukrami i solą.
4. Roztop olej kokosowy i odstaw, aby ostygł.
5. Wybierz nasiona z wanilii.
6. Mąkę wymieszaj z nasionami wanilii i chia, marchewką, dodaj rozczyn i mleko.
7. Wyrabiaj około 20 minut i dodaj olej i odstaw do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
9. Po tym czasie ponownie wyrób  ciasto i znów odstaw przykryte na 40 minut.
10. Wyrośnięte ciasto piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Smacznego!

Orkiszanka
6. Aleksandra Faligowska
drukuj przepis
drukuj