Kulebiak warzywny

Składniki ciasto:

  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier do smaku

Składniki na farsz:

  • 400 g kalafiora
  • 400 g brokułów
  • 300 g marchewki
  • 100 g pieczarek
  • 200 g selera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta ostrej papryki


przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Drożdże połączyć z mąką. Dodać śmietanę, margarynę i jajka. Doprawić szczyptą soli i cukru.
Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Warzywa umyć. Kalafior i brokuły  podzielić na różyczki.  Pieczarki pokroić  w  plasterki,  marchewkę w cienkie słupki, a seler zetrzeć na średniej grubości wióry. Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody i chwilę gotować. Odsączyć. Pieczarki podsmażyć na oleju. Dodać ugotowane warzywa. Doprawić do smaku solą. Całość dusić 3 minuty. Zestawić z ognia i wbić pozostałe jajka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować. Na środku ciasta rozłożyć farsz. Nadzienie owinąć ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi. Układać w foremkach (o wymiarach 25 x 10 cm wyłożonych papierem do pieczenia) sklejonym brzegiem do dołu. Posmarować z wierzchu roztrzepanym wcześniej jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 55 minut w temp. 180°C.

Smacznego!

Kulebiak warzywny
czas trwania
60 min
liczba porcji
12
drukuj przepis
drukuj