Drożdżowe z brzoskwinią pod pierzynką

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 125 ml mleka

Składniki na pierzynkę:

  • 3 białka
  • 1 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od rozczynu: 30 g drożdży i pół szklanki ciepłego mleka.
2. Roztop masło z mlekiem, a żółtka utrzyj z cukrem. Wlej te składniki do mąki (najlepiej przesianej), dodaj wyrośnięte drożdże oraz nieco soli.
3. Wyrabiaj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Potem przełóż do blaszki posmarowanej lekko masłem i podsypanej bułką tartą.
5. Na to połóż odsączone dobrze i oprószone mąką pokrojone w kostkę brzoskwinie.
6. Na wierzch nałóż pianę z białek (z cukrem i budyniem). Piecz 45 minut w temp. 160° C.

Smacznego :)

Drożdżowe z brzoskwinią pod pierzynką
16. Patrycja Kwiatkowska
drukuj przepis
drukuj