Drożdżowe babeczki z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanki mleka
  • 30g drożdży
  • 1 jajko
  • 100 g masła
Kruszonka:
 
  • 1/3 kostki masła
  • łyżki mąki
  • łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jagody

 

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zrób rozczyn z drożdży, cukru i mleka. Po chwili wsyp mąkę do miski, dodaj jajko, roztopione i ostudzone masło, szczyptę soli i rozrobiony rozczyn drożdżowy.
2. Wyrabiaj ciasto i odczekaj aż wyrośnie.
3. Przygotuj kruszonkę.
4. Następnie uformuj z ciasta kulki i nadziej jagodami, po czym umieść w foremkach do babeczek.
5. Na wierzch poukładaj ponownie jagody i posyp kruszonką.
6. Odczekaj ponownie do lekkiego wyrośnięcia.
7. Piecz w temp. 180°C do zarumienienia.

Smacznego :)

Drożdżowe babeczki z jagodami
18. Jolanta Adasko
drukuj przepis
drukuj