Wielkanocne zajączki drożdżowe

Moje ulubione Wielkanocne zajączki. Mięciutkie i obłędnie pyszne. Co roku wzbudzają zachwyt na Wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g Drożdży Babuni
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sezam do dekoracji
  • kilka ziarenek pieprzu na oczka
przepis-tradycyjne


Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i 1 łyżkę cukru, zrobić dołek , dodać rozkruszone drożdże ,łyżkę cukru i 125 ml letniej wody. Zrobić zaczyn i odstawić na około 10 minut aby drożdże ruszyły. Następnie zagnieść ciasto z resztą wody. Kiedy ciasto zabierze cała mąkę i powstanie kula ciasta dodać olej i wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zarobić ciasto i formować zajączki. Oderwać kawałek ciasta uformować wałeczek i zawinąć w ślimaczka. Oderwać dwa kawałki ciasta (mniejszy i większy ) i zrobić dwie kule, większa będzie buzią zajączka, mniejszy kawałek delikatne spłaszczyć i uformować w łezkę. Naciąć nożem tak aby powstały uszy zajączka. Wszystkie elementy kleić za pomocą wody. Tak formować resztę zajączków. Każdego zajączka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem oraz wcisnąć ziarno pieprzu tworząc oczko.
Można zrobić kilka ptaszków. Zrobić wałek z ciasta i zawiązać z ciasta supełek. Uformować kulkę i zrobić głowę wcisnąć ziarenka pieprzu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 180°C przez około 20 minut lub dłużej do zrumienienia.
Smacznego!

Wielkanocne zajączki drożdżowe
Natalia Stec
drukuj przepis
drukuj