Drożdżówki z jagodami i serkiem

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 15 g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 45 g roztopionego i schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka ciepłego
  • 50 g serka typu philadelphia
  • 3/4 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • roztrzepane jajko









przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od rozczynu: do garnuszka daj mleko, rozkrusz drożdże i wsyp łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj  i zostaw do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, sól, jogurt, jajko, masło i rozczyn drożdżowy. Następnie ugnieć elastyczne, gładkie i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką, ale nie za wiele.
3. Ciasto zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
4. Serek philadelphia wymieszaj z cukrem waniliowym i jagodami.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat ok 30 x 40 cm i posmaruj nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zwiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój na grubsze plastry. Powstanie 8 ślimaków, każdy lekko rozciągnij przekręć o 180 stopni.
6. Drożdżówki ułóż w dość dużej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
7. Piecz przez  20-25 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
8. Podawaj wystudzone, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Smacznego!

Drożdżówki z jagodami i serkiem
9. Katarzyna Włodek
drukuj przepis
drukuj