Składniki:
|
Przygotowanie:
1. Zacznij od rozczynu: do garnuszka daj mleko, rozkrusz drożdże i wsyp łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, sól, jogurt, jajko, masło i rozczyn drożdżowy. Następnie ugnieć elastyczne, gładkie i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką, ale nie za wiele.
3. Ciasto zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
4. Serek philadelphia wymieszaj z cukrem waniliowym i jagodami.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat ok 30 x 40 cm i posmaruj nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zwiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój na grubsze plastry. Powstanie 8 ślimaków, każdy lekko rozciągnij przekręć o 180 stopni.
6. Drożdżówki ułóż w dość dużej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
7. Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
8. Podawaj wystudzone, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Smacznego!