Dorsz w cieście

Składniki na zaczyn:

  • 10 g Drożdży Babuni do tradycyjnych wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szklanki wody letniej
  • szczypta cukru
Składniki na ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki dodatkowe:
  • do posmarowania 1 jajko
  • 1 ziele angielskie
Składniki na farsz:
  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 por (biała część)
  • 150 g pieczarek
  • sól, pieprz, przyprawa do ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • masło klarowane

przepis-slodkie
 

Przygotowanie:

Przygotowanie zaczynu:
1. Do miski przełóż Drożdże Babuni, dodaj letnią wodą, cukier, mąkę i wymieszaj. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce.
2. Do zaczynu przesiej resztę mąki, dodaj roztopione i ostudzone masło, sól i wyrób ciasto mikserem. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką.

Przygotowanie farszu:
1. Zacznij od przyprawiania ryby – posól, popieprz i posyp przyprawą do ryb. Następnie odstaw na godzinę.
2. Pokrój drobno pora i przesmaż go na maśle, przełóż go na talerz, a na tej samej patelni przesmaż pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaj por i dopraw według smaku.
3. Filet dorsza pozbaw skóry i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż filet do miski, dodaj płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny i wszystko wymieszaj.

Przygotowanie ciasta:
1. Wyrośnięte ciasto zagnieć na desce podsypanej mąką i podziel na dwie części.
2.  Na papierze narysuj kształt ryby z ogonem bez płetw i wytnij jej kształt.
3. Na stole ułóż arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkuj ciasto na prostokąt około 30-20 cm. Po czym przełóż na nie wyciętą rybę i odetnij nożem jej kształt na cieście. Pozostałe skrawki ciasta dołącz do odłożonego ciasta.
4. Na wyciętej rybie ułóż farsz z ryby, zostawiając po 1,5 cm z każdego boku na sklejenie.
5. Na farsz rybny ułóż farsz z pora i dociśnij ręką. Drugą część ciasta rozwałkowuję na trochę grubszy blat i przykładam do naszej ryby
6. Odetnij nadmiar ciasta, a widelcem sklej boki ryby tworząc ząbki. Z reszty ciasta wykrój nożem dwie płetwy, a z rozwałkowanego ciasta małym kieliszkiem oko ryby. Możesz także użyć małej nakrętki od przypraw do zrobienia oka w środku.
7. Z pozostałego ciasta wytnij małą nakrętką łuski i przyklej je na ogonie, ale wcześniej posmaruję rybę rozbełtanym jajkiem. Łuski przyklej jedna na drugą smarując je też jajkiem. 8. Resztę ryby natnij delikatnie  nożyczkami tworząc małe łuski. Trzeba uważać żeby nie naciąć ciasta. W oko włóż ziele angielskie, a płetwy przyklej od spodu ryby na jajko i dociśnij widelcem.
9. Całą rybę posmaruj dokładnie jajkiem, by była błyszcząca.
10. Piekarnik nagrzej do  220 stopni góra dół i piecz 10 minut , potem zmniejsz do 180 stopni i piecz kolejne 20 minut, następnie znów zmniejsz do 160 stopni i piecz kolejne 20 minut. Ryba najlepiej smakuje jeszcze ciepła  

Smacznego!

Dorsz w cieście
2. Magdalena Kaczmarek
drukuj przepis
drukuj