Przepisy

Bułeczki truskaweczki

Efektowne i smaczne bułeczki mleczne polecają się na piknik. Są truskawkowe nie tylko wizualnie ale i w środku
czytaj więcej »

Bułeczki truskaweczki

Pełnoziarniste mini tarty

Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki.
czytaj więcej »

Pełnoziarniste mini tarty

Kabanosy w sprężynkach

Hitem na naszym pikniku, były kabanosy w sprężynkach, każdy chciał ich zjeść bez liku ;)
czytaj więcej »

Kabanosy w sprężynkach

Bułeczki z farszem

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Najlepiej jeśli ta woda ma temperaturę około 37 stopni C.
czytaj więcej »

Bułeczki z farszem

Babka marmurkowa

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
czytaj więcej »

Babka marmurkowa

U mnie co roku króluje proste ciasto marchewkowe - ale podane w niezwykły sposób :)

Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
czytaj więcej »

U mnie co roku króluje proste ciasto marchewkowe - ale podane w niezwykły sposób  :)

U nas musi być sernik :) Sernik w jabłku

Z jabłek ścinamy wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.
czytaj więcej »

U nas musi być sernik :) Sernik w jabłku

ŁACIATA BABA AMSTERDAMSKA

Składniki na każde nadzienie mieszamy w oddzielnej miseczce i odstawiamy pod przykryciem, żeby się ze sobą "przegryzły".
czytaj więcej »

ŁACIATA BABA AMSTERDAMSKA

Koszyk drożdżowy

Drożdże rozkruszyć, wsypać pół łyżeczki cukru, podgrzać poł szkl wody, dodać 3 łyżki mleka wymieszać z drożdżami.
czytaj więcej »

Koszyk drożdżowy

Babka drożdżowa - Królowa wielkanocnego stołu!

Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Babka drożdżowa - Królowa wielkanocnego stołu!

ABSOLUTNIE NAJLEPSZY SERNIK Z KROPLAMI "ROSY"!

Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto. Musimy to robić szybko, aby masło się nie ociepliło, ponieważ będzie się kleiło.
czytaj więcej »

ABSOLUTNIE NAJLEPSZY SERNIK Z KROPLAMI

Rosyjska babka - kulicz

Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
czytaj więcej »

Rosyjska babka - kulicz

Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa

Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.
czytaj więcej »

Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa

Ciasto drożdżowe z kruszonką, różowym lukrem i malinami liofilizowanymi

Podgrzać 200 ml mleka. Wymieszać z pozostałym mlekiem w małej misce, tak by całość nie była bardzo gorąca.
czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe z kruszonką, różowym lukrem i malinami liofilizowanymi

Adwokatowe pączki

Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki.
czytaj więcej »

Adwokatowe pączki

Pączki

Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
czytaj więcej »

Pączki

Dwukolorowe pączki

Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru.
czytaj więcej »

Dwukolorowe pączki

Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Proponuję Wam pączki, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła nie dodałam.
czytaj więcej »

Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Babka drożdżowa z rodzynkami

Zrobić rozczyn: drożdże oraz cukier rozetrzeć, następnie dodać 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka aby powstała gęsta masa.
czytaj więcej »

Babka drożdżowa z rodzynkami

Ciasto na pizzę

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, potrwa to około 7–8 min. Ciasto uformować w kulę, włożyć do naoliwionej...
czytaj więcej »

Ciasto na pizzę

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut ...
czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto ze śliwkami

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Mleko podgrzać. Wlać je do miski i połączyć z mąką i z drożdżami. Dodać cukier i jajka. Wszystko wymieszać.
czytaj więcej »

Ciasto ze śliwkami

Ciasto z bakłażanem

Drożdże rozmieszać w letniej wodzie z cukrem. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Do mąki wlać drożdżową masę, uzupełniając ją odrobiną oleju.
czytaj więcej »

Ciasto z bakłażanem

Chałka

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Dodać jajko, ciepłą wodę i roztopioną margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto.
czytaj więcej »

Chałka

Chlebek z pesto

Drożdże wsypać do ciepłej wody. Dodać cukier, dokładnie wszystko zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Chlebek z pesto

Rogaliki drożdżowo-serowe

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier. Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami. Wszystko razem wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »

Rogaliki drożdżowo-serowe

Bajgle drożdżowe

Mąkę, sól, drożdże i 1 łyżkę cukru wsypać do miski. Dodać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Bajgle drożdżowe

Paluchy serowo-sezamowe

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. W cieście zrobić delikatne wgłębienie. Wlać żółtka i podgrzane mleko.
czytaj więcej »

Paluchy serowo-sezamowe

Ciasto z rabarbarem

Masło stopić i schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże połączyć z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
czytaj więcej »

Ciasto z rabarbarem

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Połączyć 3/4 szklanki letniego mleka z drożdżami, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać.
czytaj więcej »

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Ślimaczki drożdżowe

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Dodać śmietanę i masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.
czytaj więcej »

Ślimaczki drożdżowe

Buchty ze śliwkami

Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem (aż staną się płynne), zalać letnim mlekiem, wymieszać. Wierzch obsypać mąką, przykryć ...
czytaj więcej »

Buchty ze śliwkami

Foccacia

W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść.
czytaj więcej »

Foccacia

Pączki z malinami

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 0,5 szklanki letniego mleka. Masło stopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem trzepaczką na jednolitą masę. Mąkę przesypać ...
czytaj więcej »

Pączki z malinami

Tartaletki ze szparagami

Masło roztopić i przestudzić. Do mąki dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, jajko i masło. Masę zagnieść do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta.
czytaj więcej »

Tartaletki ze szparagami

Babka drożdżowa

Zrobić rozczyn: drożdże oraz cukier rozetrzeć, następnie dodać 100 g mąki i 100 g mleka aby powstała gęsta masa. Przykryć i odstawić ...
czytaj więcej »

Babka drożdżowa

Kulebiak warzywny

Drożdże połączyć z mąką. Dodać śmietanę, margarynę i jajka. Doprawić szczyptą soli i cukru. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Kulebiak warzywny

Paróweczki w cieście

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać i wlać do miski. Dodać jajko i masło. Całość zagnieść.
czytaj więcej »

Paróweczki w cieście

Chińskie kokosowe bułeczki

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić, aż "ruszą". W tym czasie w misce umieścić pozostałe składniki na ciasto...
czytaj więcej »

Chińskie kokosowe bułeczki

Bułki z oliwkami i pistacjami

Mąkę połączyć z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce z ½ łyżeczki cukru oraz dodatkowymi ...
czytaj więcej »

Bułki z oliwkami i pistacjami

Buchty

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, umieścić w nim pokruszone drożdże. Zasypać łyżeczką cukru, zalać połową szklanki mleka ...
czytaj więcej »

Buchty

Parowańce ze śliwkami

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem w misce. Przełożyć na stolnicę, wyrabiać do chwili, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne ...
czytaj więcej »

Parowańce  ze śliwkami

Chleb wiejski

Zakwas wymieszać z wodą i cukrem. Do miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, mąkę żytnią, sól i drożdże. Dodać wodę z zakwasem i wyrabiać około 20 min...
czytaj więcej »

Chleb wiejski

Drożdżowe z owocami

W rondelku umieścić cukier, mleko i masło. Podgrzewać do chwili rozpuszczenia się cukru i masła. Odstawić. Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, nie mieszać ...
czytaj więcej »

Drożdżowe z owocami

Bagietki z makiem i cebulką

Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wode, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie i oliwę ...
czytaj więcej »

Bagietki z makiem i cebulką

Krantz czekoladowy

Wszystkie składniki ciasta zagnieć przez 10 minut ręcznie lub przy użyciu robota, a następnie umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 h lub na całą noc w lodówce.
czytaj więcej »

Krantz czekoladowy

Drożdżowego Mikołajka

Podgrzej mleko, dodaj pokruszone Drożdże Babuni, odrobinę cukru i łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Drożdżowego Mikołajka

Dorsz w cieście

Do miski przełóż Drożdże Babuni, dodaj letnią wodą, cukier, mąkę i wymieszaj. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »

Dorsz w cieście

Małpi chlebek

Z drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i trzech łyżek mąki zrób rozczyn i odstaw na pół godziny.
czytaj więcej »

Małpi chlebek

Gwiazda drożdżowa

Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i wszystko zmieszać.
czytaj więcej »

Gwiazda drożdżowa

Rogale świętomarcińskie

Mak wsypać do miski i zalać gorącym, ugotowanym mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Na sito wyłożone gazą przełożyć mak i zostawić do osączenia na 1 godzinę.
czytaj więcej »

Rogale świętomarcińskie

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Z mąki, cukru, jajka, drożdży (świeże należy rozpuść w 1/3 szklanki mleka z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru) i mleka, wyrabiaj ciasto.
czytaj więcej »

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe babeczki z jagodami

Zrób rozczyn z drożdży, cukru i mleka. Po chwili wsyp mąkę do miski, dodaj jajko, roztopione i ostudzone masło, szczyptę soli i rozrobiony rozczyn drożdżowy.
czytaj więcej »

Drożdżowe babeczki z jagodami

Kminkowe bułeczki z żółtym serem

Drożdże rozdrób w łyżce mąki, pół łyżeczki cukru i odrobinie wody. Następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
czytaj więcej »

Kminkowe bułeczki z żółtym serem

Ślimaczki z serem i jagodami

Z dwóch łyżek mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i rozkruszonych drożdży zrób zaczyn i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Ślimaczki z serem i jagodami

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Do miski dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto. Następnie zostaw, aby podwoiło objętość (około 1 godz.). Następnie odpowietrz ciasto i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
czytaj więcej »

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem

W rondelku podgrzej mleko do 40°C, dodaj drożdże i 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszaj i czekaj aż drożdże ruszą.
czytaj więcej »

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem

Klasyczne drożdżówki z marmoladą

Z drożdży zrób rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Klasyczne drożdżówki z marmoladą

Motylki z kremem kakaowym z awokado i bananem

Miąższ awokado, kawałki banana, miód, kakao i orzechy zmiksuj w pojemniku, aż uzyskają kremową konsystencję. Następnie odstaw do lodówki. (kremu możesz używać również do smarowania naleśników, pieczywa, itp.)
czytaj więcej »

Motylki z kremem kakaowym z awokado i bananem

Babeczki drożdżowe z truskawkami

Do rondla wlej mleko, dodaj margarynę, oba cukry i wszystko zagotuj, a później lekko ostudzić. Do miski pokrusz drożdże, dodaj odrobinę ciepłego mleka i wymieszaj.
czytaj więcej »

Babeczki drożdżowe z truskawkami

Bułeczki maślane z marmoladą

Z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka zrób zaczyn i odstaw do wyrośnięcia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami na puszystą masę.
czytaj więcej »

Bułeczki maślane z marmoladą

Drożdżówki z różaną marmoladą

Żółtka utrzyj do białości mikserem, następnie stopniowo dodaj zmielony domowy cukier waniliowy.
czytaj więcej »

Drożdżówki z różaną marmoladą

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników i z zapałem wyrabiaj. Pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Z uśmiechem na twarzy ponownie wyrabiaj, by było miękkie i elastyczne.
czytaj więcej »

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Malinowo - czekoladowy przysmak

Do dużej miski wsyp sól i przesiej mąkę. Zrób dołek, do którego wsyp cukier puder. Następnie pokrusz drożdże i wlej ciepłe mleko. Delikatnie wszystko wymieszaj w dołku robiąc w ten sposób rozczyn.
czytaj więcej »

Malinowo - czekoladowy przysmak

Drożdżówki antonówki

Drożdże utrzyj z ok. 2 łyżeczkami cukru, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Następnie pozostaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Drożdżówki antonówki

Szneki z glancem i czekoladą

Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem i odstaw do wyrośnięcia. Masło utrzyj z cukrem, jajami, dodaj mąkę, sól i podrośnięte drożdże.
czytaj więcej »

Szneki z glancem i czekoladą

Rogaliki drożdżowe

Drożdże rozetrzyj z cukrem i śmietaną, a mąkę posiekaj z zimną margaryną lub masłem. Następnie wbij jajka, dodaj szczyptę soli, drożdże i zagnieć.
czytaj więcej »

Rogaliki drożdżowe

Drożdżowe muffinki

Podgrzej mleko. Drożdże skrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące). Następnie dodaj cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i przykryj ściereczką, po czym odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »

Drożdżowe muffinki

Drożdżówki z budyniem

Podgrzej mleko. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże i jajko. Wyrabiaj ciasto dolewając ciepłe mleko, jak już nie będzie się przyklejać do miski dodaj rozpuszczone masło.
czytaj więcej »

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z jabłkami

Podgrzej mleko i wsyp do niego łyżeczkę cukru, mąki i dodaj drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę i dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksuj na wolnych obrotach około 3-4 minuty.
czytaj więcej »

Drożdżówki z jabłkami

Pyszne jagodzianki

Przesianą mąkę wsyp do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodaj 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki, następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
czytaj więcej »

Pyszne jagodzianki

Bułeczki z jagodami

Zacznij od rozczynu: drożdże rozpuść w kilku łyżkach mleka i 3 łyżkach cukru, posyp odrobiną mąki i odstaw na 10 min.
czytaj więcej »

Bułeczki z jagodami

Kolorowe drożdżowe oponki

W letnim mleku rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
czytaj więcej »

Kolorowe drożdżowe oponki

Kakaowe babeczki z jagodami

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru i odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść i lekko ostudź, jajka utrzyj wraz z pozostałym cukrem.
czytaj więcej »

Kakaowe babeczki z jagodami

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Zrób zaczyn: połącz 30 g drożdży, łyżkę podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru, następnie pozostaw do wyrośnięcia. Wyłóż do naczynia wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Drożdżowe z brzoskwinią pod pierzynką

Zacznij od rozczynu: 30 g drożdży i pół szklanki ciepłego mleka. Roztop masło z mlekiem, a żółtka utrzyj z cukrem. Wlej te składniki do mąki (najlepiej przesianej), dodaj wyrośnięte drożdże oraz nieco soli.
czytaj więcej »

Drożdżowe z brzoskwinią pod pierzynką

Drożdżowa tarta z jagodami

W misce Tupperware zasyp cukrem (kryształem) drożdże i pozostaw do rozpuszczenia. Dodaj żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli i lekko rozmieszaj łopatką.
czytaj więcej »

Drożdżowa tarta z jagodami

Pizzerinki z brzoskwinią

Do miski wykrusz drożdże, posyp cukrem i rozetrzyj łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlej wodę i wszystko wymieszaj.
czytaj więcej »

Pizzerinki z brzoskwinią

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i śliwkami

Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj 50 ml letniego mleka, pół łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 20-30 minut, do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i śliwkami

Drożdżowe serce z kruszonką

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej drożdże z mlekiem. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka oraz białka (wcześniej ubite na sztywną pianę).
czytaj więcej »

Drożdżowe serce z kruszonką

Jagodzianki babeczki

Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże, łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka - rozetrzeć i pozostaw na 10 min, aż drożdże ruszą.dokładnie połącz wszystkie składniki.
czytaj więcej »

Jagodzianki babeczki

Drożdżówki pół na pół

Zacznij od przygotowania rozczynu: podgrzej mleko i rozkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj 2 łyżki cukru, dobrze wymieszać i odstaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Drożdżówki pół na pół

Drożdżówki z jagodami i serkiem

Zacznij od rozczynu: do garnuszka daj mleko, rozkrusz drożdże i wsyp łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, sól, jogurt, jajko, masło i rozczyn drożdżowy.
czytaj więcej »

Drożdżówki z jagodami i serkiem

Drożdżówki z jagodami

Umyj i odsącz jagody. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie, do której wykrusz drożdże i zalej połową ciepłego mleka. Potem dodaj 2 łyżki cukru. Poczekaj, aż wyrośnie zaczyn.
czytaj więcej »

Drożdżówki z jagodami

Drożdżowe rogaliki pełne jagódek

Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj i poczekaj aż wyrosną.
czytaj więcej »

Drożdżowe rogaliki pełne jagódek

Orkiszanka

Zacznij od rozczynu (drożdże + 1 łyżka cukru + 0,5 szklanki mleka migdałowego). Pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Następnie odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min.
czytaj więcej »

Orkiszanka

Jagodzianki

Zacznij od rozczynu. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru na pastę. Dodaj 1/2 szklanki mleka i łyżkę mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
czytaj więcej »

Jagodzianki

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka, dodaj do nich łyżkę cukru oraz mąkę - tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto z jagodami

Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier oraz mleko i mieszaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »

Ciasto z jagodami

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami

Do miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek, wsyp rozkruszone Drożdże Babuni, łyżkę cukru. Zalej mlekiem i zasyp niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Następnie odstaw na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.
czytaj więcej »

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką

Mleko lekko podgrzej. Do 1/4 szklanki mleka wykrusz Drożdże Babuni, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Oprósz łyżeczką mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
czytaj więcej »

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką