Pizzerinki z brzoskwinią

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej

Na wierch ciasta:

  • 2 mozzarelle
  • 2 duże, dojrzałe brzoskwinie
  • świeże oregano
  • pieprz cytrynowy

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Do miski wykrusz drożdże, posyp cukrem i rozetrzyj łyżką do uzyskania płynnej konsystencji.
2. Wlej wodę i wszystko wymieszaj.
3. Następnie wsyp sól i mąkę pszenną, krótko wyrabiaj na jednolite ciasto.
4. Podziel na 6 równych części, uformuj na kształt owalu o grubości ok. 1 cm.

Na wierzch ciasta:
1. Mozzarellę pokrój w plastry, ułóż na cieście (po 2 plasterki na każdej).
2. Brzoskwinie również pokrój na plastry (nie obieraj) i ułóż na serze.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C, piecz ok. 15-17 minut.
4. Upieczone pizzerinki posyp świeżym oregano i pieprzem cytrynowym.

Smacznego :)

Pizzerinki z brzoskwinią
14. Dorota Wójcicka
drukuj przepis
drukuj