Pełnoziarniste mini tarty

z cukinią, pomidorkami, drobiowymi kabanosami, serem feta i ziołami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (3 zboża)
  • 200 ml wody
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli himalajskiej różowej
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mieszanki ziół dalmatyńskich

Obłożenie:

  • 0,5 cukinii
  • 3 drobiowe kabanosy
  • 5 pomidorków cherry
  • 180 g sera typu feta naturalnego

Sos:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw
    "Suszone pomidory z oliwkami" 

Ponadto:

  • szczypiorek do posypania
  • zioła dalmatyńskie do oprószenia
  • oliwa do podsmażenia cukinii



przepis-slodkie


Przygotowanie:

1. Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą himalajską ,pozostawić na około 15 minut. Następnie lekko podsmażyć na natłuszczonej oliwą patelni.
3. Mąkę przesiać, dodać sól , cukier ,zioła oraz oliwę, wymieszać po czym dodać drożdże a na koniec stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, wykroić prostokąty o wymiarach około 9x11 cm. Brzegi zagiąć, tworząc niewielkie zakładki. Tak przygotowane ciasto układać na lekko natłuszczonej blaszce. Każdy kawałek ciasta(omijając zakładki) posmarować przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć po dwa plastry cukinii, plasterki pomidorków, kawałki kabanosa oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć dalmatyńskimi ziołami.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200 St C przez około 15-20 minut.

Pełnoziarniste mini tarty
Magdalena Skrzypek
drukuj przepis
drukuj