Pączki z malinami

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g konfitur malinowych
  • 200 g masła
  • 100 g Drożdży Babuni 
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mleka letniego
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 1 szklanka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta soli
     
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Drożdże  rozetrzeć z 1  łyżką cukru i 0,5  szklanki letniego mleka. Masło stopić  w  rondelku. Jajka  ubić z cukrem trzepaczką na jednolitą masę. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ubite jajka z cukrem, roztopione masło, szczyptę soli, mleko oraz roztarte drożdże. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręcznie, dodać spirytus lub rum i wyrobić ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczka i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość palca i nałożyć na nie konfitury malinowe. Drugą część rozwałkować na grubość 5 mm, nakryć nią ciasto z konfiturą i szklanką wyciąć całość. Wycięte przełożyć na stół podsypany mąką, nakryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać mocno olej w dużym naczyniu, włożyć do niego przygotowane ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Pączki z malinami
czas trwania
ok. 1,15 godz
liczba porcji
25
drukuj przepis
drukuj