Małpi chlebek

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 20g Drożdży Babuni do słodkich wypieków,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody,
  • 50 g cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 30 g przestudzonego masła.
  przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Z drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i trzech łyżek mąki zrób rozczyn i odstaw na  pół godziny.
2. Mąkę wymieszaj z rozczynem, dodaj resztę składników, pamiętaj żeby masło dodać na samym końcu. Następnie wyrób ciasto.
3. Po wyrobieniu ciasto formuję w kulkę, wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 godziny.

Biorę formę jak na babkę i wysmarowuję masłem. Roztapiam ok. 100g masła. Mieszam szklankę cukru trzcinowego z łyżką cynamonu. Z ciasta odrywam kawałki i formuję malutkie kulki (za oryginalnym przepisem "połowa piłeczki pingpongowej"), obtaczam w maśle i cukrze, układam w formie. Po ułożeniu ponownie przykrywam szmatką i odstawiam na ok. godzinę. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Ważne aby po upieczeniu chlebek od razu przełożyć na talerz i zdjąć formę bo gdy karmelizowany cukier wystygnie będzie to bardzo trudne.

Smacznego!

Małpi chlebek
1. Agata Konstańczyk
drukuj przepis
drukuj