ŁACIATA BABA AMSTERDAMSKA

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 g Drożdży Babuni
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • trochę startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
Nadzienie serowe:
  • 150g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania
Nadzienie serowe:
  • 125 g twarogu jak do sernika
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kandyzowanej
  • skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie orzechowe lub migdałowe:
  • 100g zmielonych orzechów włoskich albo laskowych albo migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wódki
  • 125 ml gorącego mleka

Nadzienie makowe:

  • 100g maku z puszki (taki gotowiec do makowca)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wódki

przepis-slodkie


Przygotowanie:

Składniki na każde nadzienie mieszamy w oddzielnej miseczce i odstawiamy pod przykryciem, żeby się ze sobą "przegryzły".
Do dużej miski przesiewamy mąkę, w rogu rozkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i zalewamy to ciepłym mlekiem (można połowę zostawić na później). Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia zaczynu, co trwa około 30 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy żółtka, resztę mleka, szczyptę soli, roztopione i wystudzone masło oraz skórkę z cytryny. Wyrabiamy sprężyste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek na stolnicy i kroimy na 24 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokątny placuszek, nakładamy na połowę porcję nadzienia i zaklejamy jak pierożek. Takich pierożków musi być po 6 z każdym rodzajem nadzienia. Umieszczamy je następnie w formie do babki z kominem (minimalna średnica 22 cm, ja miałam formę ze średnicą 25 cm), układając je naprzemiennie pionowo (jak w kartotece).
Babkę pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 50 minut (nakłuwając pod koniec patyczkiem i sprawdzając, czy jest już suchy).
Po upieczeniu dekorujemy - lukrem, cukrem pudrem, cukrowymi ozdobami i co tam jeszcze nam się marzy...  :)

ŁACIATA BABA AMSTERDAMSKA
7. Mirosława Wawrzyniak
drukuj przepis
drukuj