Kolorowe drożdżowe oponki

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg  mąki
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 dag  drożdży
  • 2 jajka  
  • 1 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 7 dag  masła
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • sól

Wykończenie:

  • 5 łyżek  mleka
  • 200 g  cukru pudru
  • owoce kandyzowane (dodatkowo)
  • olej rzepakowy


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. W letnim mleku rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. W międzyczasie rozpuść masło i przygotuj pozostałe, potrzebne składniki.
3. Do gotowego rozczynu dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka i żółtko. Całość wyrabiaj dodając stopniowo mąkę. Ciasto zagniataj około 10 minut.
4. Pod koniec wlej tłuszcz i alkohol.
5. Zagniataj jeszcze 5 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
6. Tak przygotowane przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godz. do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto wyjmij na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm.
8. Z rozwałkowanego ciasta wytnij koła (np. od szklanki), a w środku każdego znów wytnij dziurki (np. za pomocą kieliszka ).
9. Uformowane oponki pozostaw do podrośnięcia.
10. W międzyczasie rozgrzej tłuszcz, a wyrośnięte „oponki” wrzuć na rozgrzany olej stroną wyrośniętą do dołu.
11. Smaż z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
12. W miseczce połącz mleko z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty, wówczas będzie lepiej się odznaczał na deserze.
13. Owoce, jeśli są w dużych kawałkach, pokrój na mniejsze.
14. Jeszcze ciepłe „oponki” polej lukrem i udekoruj kolorowymi owocami.
15. Deser pozostaw do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.

Smacznego :)

Kolorowe drożdżowe oponki
19. Robert Rodzik
drukuj przepis
drukuj