Jagodzianki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 35 g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 400 g jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • białko
  • łyżka mleka
  • cukier do posypania

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od rozczynu. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru na pastę. Dodaj 1/2 szklanki mleka i łyżkę mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
2. Przebierz jagody, umyj i odsącz na sitku. Następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
3. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
4. Mąkę przesiej do dużej misy, a żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puch. Do mąki dodaj mleko, zaczyn, żółtka oraz sól.
5. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Pod koniec dodaj stopione masło i znów zagnieć, a następnie odstawić do wyrośnięcia.
6.  Gdy ciasto podwoi objętość podziel je na małe kulki. Każdą spłaszcz na placek, a na środku  ułóż czubatą łyżkę jagód, zawiń i zlep brzegi formując bułeczkę.
7. Uformowane bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
8. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
9. Posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp cukrem. Piecz w 180°C przez 20-25 minut.

Smacznego!

Jagodzianki
5. Anna Grzymała
drukuj przepis
drukuj