Drożdżówki z jagodami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 50 g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 125 g margaryna
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • kilka kropli olejku zapachowego
  • szczypta soli
  • 600 g jagód

Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 200 g  cukru
  • 200 g tłuszczu
  • kilka kropli dowolnego olejku zapachowego

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Umyj i odsącz jagody.
2. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie, do której wykrusz drożdże i zalej połową ciepłego mleka. Potem dodaj 2 łyżki cukru. Poczekaj, aż wyrośnie zaczyn.
3. Następnie dodaj resztę mleka, roztrzepane jaja, resztę cukru, sól, olejek zapachowy i roztopioną margarynę.
4. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i pojawią się w nim bąble powietrza.
5. Posyp ciasto odrobiną mąki i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem aż do wyrośnięcia.

W tym czasie zagnieć kruszonkę z podanych składników.

6. Gdy ciasto wyrośnie, podwajając objętość, wyłóż je na natłuszczoną blachę łyżką, formując niewielkie kule.
7. Kule posyp jagodami i znów odstaw na około kwadrans, a później posyp kruszonką.
8. Drożdżówki piecz przez około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.

Smacznego!

Drożdżówki z jagodami
8. Mirosława Wawrzyniak
drukuj przepis
drukuj