Drożdżówki pół na pół

Składniki na ciasto:

  • 500g  mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 25 g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 gram masła
  • 0,5 szklanki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 gram masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na masę serową:
  • 200 gram sera twarogowego półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 brzoskwinie
  • 1 żółtko

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania rozczynu: podgrzej mleko i rozkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj 2 łyżki cukru, dobrze wymieszać i odstaw do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski, dodać do niej sól, stopione i ostudzone masło, jajko i resztę cukru. Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie dodaj go do miski z mąką i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło do ręki możesz dodać jeszcze trochę mąki.
3. Ciasto podziel na 16 części - zacznij od dwóch kul, spłaszcz je i pokrój każdą jak pizzę na 8 części.
4. Z każdej części uformuj mniejszą kulkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie dnem szklanki spłaszcz każdą kulkę tak, aby boki wyszły, a środek pozostał wklęsły.
6. Pozostaje Ci tylko roztrzepać żółtko i posmarować nim drożdżówki.

MASA SEROWA
1. Ser twarogowy wymieszaj dokładnie z żółtkami i cukrem. Porcje masy serowej ułóż na połowie każdej drożdżówki.
2. Opłucz i osusz brzoskwini. Następnie przekrój na pół i usuń pestki.
3. Brzoskwinie bez pestek pokrój w kostkę i ułoż na drożdżówkach, w zagłębieniach obok sera.

KRUSZONKA
1. Składniki na kruszonkę rozgnieć w palcach.
2. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch każdej drożdżówki.

Piecz 30 minut w 180 - 200 st C.

Smacznego!

Drożdżówki pół na pół
10. Kasia Sycik
drukuj przepis
drukuj