Drożdżówki antonówki

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka

Kruszonka:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • masło
  • bułka tarta

Nadzienie:

  • 4 jabłka Antonówki
 


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Drożdże utrzyj z ok. 2 łyżeczkami cukru, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Następnie pozostaw do wyrośnięcia.
2. W garnku rozpuść margarynę, dodaj mleko i cukier. Ostudź, jeżeli płyn jest za gorący - musi być ciepły.
3. Przygotowany płyn dodaj do drożdży, później wsyp połowę mąki, jajka i dokładnie wymieszaj.
4. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. pod przykryciem, a po tym czasie dodaj pozostałą część mąki i wyrób ponownie.
5. Znów pozostaw na 30 min. do wyrośnięcia, a w tym czasie obierz jabłka, pokrój je w kostkę i przesmaż na wolnym ogniu (możesz podlać niewielką ilością wody, ew. dodaj trochę cukru, jeżeli jabłka są zbyt kwaśne). Po smażeniu przestudź.
6. Ciasto podziel na kawałki i nadziej przesmażonymi jabłkami, po czym włóż do formy na babeczki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
1. Rozbij jajko i posmaruj nim drożdżówki, następnie posyp je kruszonką.
2. Pozostaw na 15 min. pod przykryciem.

Piecz ok. 35 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego :)

Drożdżówki antonówki
7. Magdalena Gregorczyk
drukuj przepis
drukuj