Drożdżowego Mikołajka

Składniki:

  • 100 g Drożdży Babuni
  • 1 kg mąki
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 2 rodzynki
  • czerwony barwnik
  • biały barwnik
  • odrobina mleka

 
przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko, dodaj pokruszone Drożdże Babuni, odrobinę cukru i łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej masło i poczekaj aż wystygnie.
2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wszystko dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej wystudzoną wodę z masłem i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Wyrobione ciasto zostaw przykryte ścierką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około godzinę.
4. Po wyrośnięciu ciasta, wyrób go ponownie i podziel na dwie połowy. Jedną rozwałkuj na kształt stożka, zagnij górę i dołóż pompon. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Z pozostałej części ciasta drożdżowego rozwałkuj koło, wytnij z niego brodę, ponacinaj paski i poskręcaj. Gotową brodę połóż na twarzy, dołóż wąsy, nos, oczy, usta i otok czapki skręcony z 2 wałeczków. Jako źrenice możesz umieścić rodzynki.
6. Żółtko podziel na 3 części, do jednej dodaj czerwony barwnik, do drugiej biały, a do trzeciej odrobinę mleka i dokładnie rozmieszaj.
7. Czapkę Mikołaja, nos i usta pomaluj pędzelkiem na czerwono. Na biało otok i pompon, brodę i wąsy. Żółtkiem z mlekiem pomaluj twarz i oczy Mikołaja. Czerwonym zrób delikatne rumieńce.
8. Piecz 25 min w 170 stopniach / pierwsze 15 min przykryj blaszkę papierem do pieczenia, na kolejne 10 min odkryj.
9. Upiecz na złoto i wystudź.

Smacznego!

Drożdżowego Mikołajka
3. Ania Opiela
drukuj przepis
drukuj