Ciasto ze śliwkami

Składniki ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 opakowania Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 0,7 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju



przepis-slodkie

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Mleko podgrzać. Wlać je do miski i połączyć z mąką i z drożdżami. Dodać cukier i jajka. Wszystko wymieszać. Dodać lekko miękkie masło. Zagnieść i wyrobić na ciasto. Dodać olej i ponownie zagnieść. Z wyrobionego ciasta uformować kulę. Owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Śliwki przekroić i wyjąć pestki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Ułożyć śliwki ( miąższem „do góry”). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec w temperaturze 180˚C przez około 50 minut (do momentu zarumienienia ciasta z wierzchu). Po przestygnięciu lekko oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto ze śliwkami
czas trwania
40 min
(+2 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
12
drukuj przepis
drukuj