Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 20 g Drożdży Babuni
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • oliwa
  • 20 dag śliwek
  • 3 brzoskwinie

Składniki na kruszonkę:

  • mąka
  • cukier
  • margaryna (po 5 dag



przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj 50 ml letniego mleka, pół łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 20-30 minut, do wyrośnięcia.
2. Przesiej mąkę do miski, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką oliwy. Dodaj ubite jajka z cukrem, wyrośnięte drożdże oraz ciepłą wodę. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez 15 min. do gładkości.
3. Przełóż do blachy wysmarowanej oliwą, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1. 1/2 godz.
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
5. Ciasto posyp lekko mąką, cynamonem i cukrem.
6. Wyłóż owoce - połówki śliwek i kawałki brzoskwiń.
7. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny.
8. Posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na  25 - 30 minut.

Smacznego :)

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i śliwkami
13. Małgorzata Piotrowicz
drukuj przepis
drukuj