Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Przygotuj zaczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Zostawiamy około 10 minut (aż zacznie pracować)

W tym czasie w dużej misce przygotowuj:
 
  • 4 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklankę letniego mleka
  • cukier waniliowy lub cynamon według uznania
 

 

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Do miski dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto. Następnie zostaw, aby podwoiło objętość (około 1 godz.).
2. Następnie odpowietrz ciasto i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
3. Wykrój koła i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
4. Zostaw jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
5. Mniejszą szklaneczką lub słoiczkiem zrób na środku zagłębianie.
6. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
7. Ułóż w nich przekrojone truskawki oprószone cukrem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Smacznego :)

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
16. Magdalena Ździebło
drukuj przepis
drukuj