Buchty ze śliwkami

Składniki zaczyn:

  • 125ml mleka
  • 25g Drożdży Babuni
  • 5 łyżek (z górką) cukru
  • 2 łyżki mąki

Nadzienie:

  • kilka śliwek
  • ok. 150g mascarpone
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru 

 

Ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu
  • lub cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30g masła

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem (aż staną się płynne), zalać letnim mlekiem, wymieszać. Wierzch obsypać mąką, przykryć ściereczką na około 15 minut aby drożdże „ruszyły”. Po tym czasie do miski dodać roztrzepane jajka, ekstrakt/cukier waniliowy, cynamon i mąkę. Wymieszać wszystko razem. Ciasto powinno być klejące, jeśli będzie za luźne, dodać jeszcze trochę mąki, ale ostrożnie, aby ciasto nie było za twarde. Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone masło, wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto uformować w kulę, obsypać mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śliwki wypestkować, mascarpone wymieszać z żółtkiem i cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozpłaszczyć w dłoni (jeśli ciasto będzie się mocno kleić obsypać ręce mąką).
Na środek położyć łyżkę serka i śliwkę (jeśli jest duża połówkę). Skleić dokładnie brzegi. Buchty układać złączeniem do dołu, obok siebie, w formie o średnicy 20 cm.
Kiedy wszystkie będą już zlepione, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia na
15 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 30 minut. Przestudzone buchty oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Buchty ze śliwkami
czas trwania
ok. 2 godz.
liczba porcji
8
drukuj przepis
drukuj