Babka marmurkowa

Tradycyjna babka marmurkowa, dwukolorowa. Idealnie słodka, prosta w wykonaniu. Swoim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci i was ;)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 300 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

 



przepis-slodkie


Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem.
Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.
Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto z ciemnym.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Babka marmurkowa
10. Angelika Kasiak
drukuj przepis
drukuj