Babka drożdżowa - Królowa wielkanocnego stołu!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego, ostudzonego masła

 

  • Bakalie: rodzynki, suszone owoce, orzechy,
    skórka pomarańczowa wedle uznania (ok. 2/3 szklanki)
  • Czekolada, kokos, cukierki do ozdobienia

przepis-slodkie


Przygotowanie:

Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, a także jajko z żółtkami. Połączyć wszystkie składniki, pod koniec powoli dolewać masło. Wyrabiać około 5-7 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości ciasta.
Następnie ponownie je wyrobić, dodać bakalie i znów wyrobić. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie ponownie odstawić babkę do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piec w 170 stopniach Celsjusza ok. pół godziny. Ostudzić.
Pół czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z jedną łyżką masła. Polać babkę, ozdobić cukierkami i posypać kokosem. Gotowe!
Smacznego!

Babka drożdżowa - Królowa wielkanocnego stołu!
5. Magdalena Mach
drukuj przepis
drukuj